Editor’s pickOntario Wood WORKS! 2017 Wood Design Award winner: House on Ancaster Creek, Ancaster

28-12-2017

A wide lot backing onto Ancaster Creek is the site for a multi-generational home for a young family and their elderly parents. The house was conceived as two distinct homes, both linear bars, cross perpendicular to each other and stacked in the corner. The parents’ suite occupies the ground floor with the living and dining space anchoring the view-end of the bar. The suite is laid out as an accessible apartment with a bathroom, kitchen, living/dining and bedroom.

Running parallel to the creek, the main kitchen, dining and living spaces hold primary views of the conservation land to the west. The kitchen anchors the south end of the house. Set in a double height volume, the 20-foot tall pyramidal ceiling creates an expansive space that opens to the sky. The dining room is adjacent in a glazed link pinched between the landscape that flows from the creek, through the courtyard, and to the front of the house. A wood-clad spiral staircase connects the living room to the second floor master suite.

Pairing western red cedar cladding and local limestone on the exterior with white oak floors, cabinetry and figural stair on the interior, connects this modern house to an ancient Southern Ontario landscape. Wood’s inherent warmth, strength, lightness, and malleability combine to create everything from the structural framework for the house to a variety of finish conditions.

House on Ancaster Creek is one of the 12 winners of the Ontario Wood WORKS! 2017 Wood Design Award. The awards programme honours people and organisations that are advancing the use of wood in all types of construction. 

Award: Residential Wood Design Award

Photography: Ben Rahn/ A-Frame

Text: Ontario Wood WORKS! program

Architect:  Williamson Williamson Inc.

Structural Engineer: Blackwell, Faet Lab